Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Νέρων και Χριστός...

Όπως ξαναγράψαμε, ο Χριστιανισμός τους τρεις πρώτους αιώνες αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες "μαύρες τρύπες" της ιστορίας.
Οι ιστορικές πηγές έχουν συστηματικά εξαφανιστεί προκειμένου να επικρατήσει η άποψη της Εκκλησίας πως οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν κάτι φιλήσυχοι και καλοί άνθρωποι που φρόντιζαν τις χήρες και τα ορφανά αλλά οι τρελοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες τους έριχναν στα λιοντάρια...
Αλλά ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη!
Το κλειδί για να λύσουμε το μυστήριο μάς το ’δωσαν άθελά τους οι ίδιοι οι Χριστιανοί.
Που απ΄τον 4ο αιώνα άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια δήθεν αλληλογραφία του Παύλου με τον στωικό φιλόσοφο Σενέκα, δάσκαλο, πρωθυπουργό αλλά και οργανωτή της μεγαλύτερης συνωμοσίας κατά του Νέρωνα.
Η αλληλογραφία αποδείχθηκε βέβαια πλαστή, αλλά προβλημάτισε πολλούς ερευνητές: ποια σχέση μπορεί να είχαν ο αριστοκράτης Σενέκας με τον Παύλο, και ποιο ρόλο έπαιξαν οι φανατικοί χριστιανοί στην προσπάθεια ανατροπής του Νέρωνα;
Και μελετώντας τις ιστορικές πηγές, μεταξύ των οποίων και τις "Πράξεις των Αποστόλων", οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως οι Χριστιανοί αποτέλεσαν πράγματι τον εκτελεστικό βραχίωνα των συνωμοτών που τον Ιούλιο του 64 έβαλαν τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρώμη που έκαψε το 1/3 της πόλης.
Είχε δίκιο η αυτοκρατορική αστυνομία του Νέρωνα που έδειξε ως ενόχους τους Χριστιανούς...
Το 65 μ.Χ. εκδηλώθηκε και η κύρια συνωμοσία που καταπνίγηκε στο αίμα, ο Σενέκας αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει και, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, εκτελέστηκαν οι Χριστιανοί ηγέτες Πέτρος και Παύλος!
Έκτοτε, το ρωμαϊκό κράτος αντιμετώπισε το Χριστιανισμό ως αυτό που πράγματι ήταν: δηλαδή όχι ως θρησκεία αλλά ως "μυστική εταιρεία", που στόχο είχε την κατάληψη της εξουσίας με κάθε μέσο...
Οι Χριστιανοί έφτασαν πολύ κοντά στο στόχο τους όχι μόνο την εποχή του Νέρωνα (64-65 μ.Χ) αλλά και γύρω στα 250 μ.Χ. Αλλά τους εμπόδισε ο "νέος Νέρων", ο αυτοκράτορας Δέκιος, που κίνησε οκτάμηνο γενικό διωγμό και εξάρθρωσε όλους τους πυρήνες τους στην κρατική μηχανή.
Η εξουσία καταλήφθηκε τελικά τον 4ο αιώνα επί Μ. Κωνσταντίνου.
Και οι Χριστιανοί συμπεριφέρθηκαν όπως όλοι οι επαναστάτες που καταλαμβάνουν βίαια την εξουσία: πρώτα έσφαξαν τους εσωτερικούς τους αντιπάλους ("αιρετικούς") και μετά τους εχθρούς τους.
Αλλά θα ξαναεπανέλθουμε στους τρεις πρώτους αιώνες.
Και θα μιλήσουμε για τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα, που δεν ήταν ο Κωνσταντίνος αλλά κάποιος άλλος... περίπου 75 χρόνια νωρίτερα...

5 σχόλια:

Μαρία είπε...

μπα;
υπήρχε προηγουμένως άλλος χριστιανός αυτοκράτορας;

Άθη είπε...

Εεε,εμ....ΠΟΛΥ,ίντριγκα (που λες κι εσύ συχνά καλό μου)και ΠΟΛΥ δολοπλοκία λέμεεεεεεεεεεεεεεεε!....ε, εμ...μα...π οι ός ήταν καλό μου α υτός ο αυτοκράτορας,που έζησε τόοοοοσα χρόνια,πρίν από τον Κωσταντίνο?....αααα,...πολλά περίεργα μας βγάζεις στη..φόρα ε σύ εδώ πέρα...αλλά καλά κάνεις!!(στο΄χω ξανάπεί)γιανά ξυπνήσουμε και λίγο..και κυρίως κάποιοι...΄πωρομένοι' χριστιανοί που λέω κι εγώ συχνά,που νομίζουν, νο-μί-ζουν ξανά-λέω...ότι η θρησκεία που υποστηρίζουν,με τόοοσο πάθος επιβλήκε ή ξεφύτρωσε έτσι από το πουθενά και χωρίς να θυσιαστούν πολλάαααα,και να καταστραφούν με την επιβολή της άλλα τόσα επίσης...από εκατοντάδες,ανθρώπινες ζωές μέχρι δε ν ξέρω κι εγώ τι άλλο..,τέσπα...ωραίο ποστάκι δε λέω πάντως...φιλάκια,καλησπέρες..

Ψονθομφανήχ είπε...

Αθούλα, το όνομα του πρώτου Ρωμαίου Χριστιανού αυτοκράτορα σας το κρατάω για έκπληξη!

Πάντως, ειλικρινά διασκεδάζω με τη λυσσασμένη προσπάθεια των Χριστιανών να κρατήσουν κρυφό το σκοτεινό παρελθόν τους!

Fanaios είπε...

Γιατι εχω την εντυπωση (κινητρα - ωφελει - παροτρυνσεις ευαγγελιων - υπερχιλιετες μισος κατα των ελληνων - λυσασμενη νομαθεσια)
πως ο Κωνστατινος ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ τον χριστιανισμο ως πολιτικο εργαλειο, χρησιμοποιωντας το εβραικο μισος κατα των ελληνων και ως βάση το αποτυχημένο αντιρωμαικο κινημα του Σαυλου;
https://www.facebook.com/isidoros.sklivanos

Ψονθομφανήχ είπε...

Ισίδωρε, η γνώμη μου είναι πως ο Κωνσταντίνος χρησιμοποίησε ως πολιτικό εργαλείο τον Χριστιανισμό, διαμορφώνοντάς αναλόγως.
Αλλά δεν νομίζω να τον κατασκεύασε αυτός.
Μάλλον ο Χριστιανισμός κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα για την εξυπηρέτηση κάποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων (με θρησκευτικό φερετζέ) και στη συνέχεια υπέστη πολλαπλές μεταλλάξεις και υπηρέτησε διάφορα πολιτικο-κοινωνικά σχέδια μέχρι τον 4ο αιώνα...