Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η Άθη η Ρεμπέτισσα μπαίνει στο Καρπενήσι, δίπλα στο Χαρίλαο Φλωράκη!

Τα χρόνια του Εμφύλιου ήταν τα πιο μαύρα στη ζωή της Άθης της Ρεμπέτισσας.
Για να μη χάσουν την Ελλάδα, οι Άγγλοι έπρεπε να ξαναφέρουν στο θρόνο τον πιστό τους Βασιλιά Γεώργιο Β’ και να βγάλουν από τη μέση τη γιγαντωμένη Αριστερά σπρώχνοντάς την σε στρατιωτική ήττα.
Μετά τη Βάρκιζα αρχίζει η λεγόμενη "λευκή τρομοκρατία", ο μονόπλευρος εμφύλιος με θύματα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΕΑΜ. Στόχος να εξωθηθεί η Αριστερά να πάρει τα όπλα ώστε να μπορέσουν να τη συντρίψουν οριστικά.
Η Άθη συλλαμβάνεται το Μάη του 1946 και οδηγείται με πολλούς άλλους στα ξερονήσια της εξορίας.
Στον Πειραιά τους τσουβαλιάζουν σ’ έναν σκυλοπνίχτη αλυσοδεμένους. Στο κατάστρωμα ή Άθη σκαρώνει ένα τραγουδάκι που διακωμωδεί τις χειροπέδες ("βραχιόλια") που τους φοράνε:
Κίνησε η γερακίνα
για νερό κρύο να φέρει
ντουμ ντουμ ντουμ
τα "βραχιόλια" της βροντούν...
Το Κόμμα κηρύσσει το Φλεβάρη του ’46 τον ένοπλο αγώνα. Ήταν περισσότερο μια μπλόφα. Ένα ισχυρό μέσο πίεσης στην κυβέρνηση για να δεχθεί τον εκδημοκρατισμό και τη συμφιλίωση.
Όμως η μπλόφα δεν πιάνει. Ο πρώην βενιζελικός Στυλιανός Γονατάς, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, δίνει την απάντηση: "Τώρα που σας έχουμε κλείσει από παντού κι απειλείστε με ολοκληρωτική καταστροφή ζητάτε συμφιλίωση. Τώρα συμφιλίωση δεν έχει!".
Η καθυστέρηση του ΚΚΕ να κλιμακώσει τον ένοπλο αγώνα, του στοίχισε ακριβά. Αν ο Δημοκρατικός Στρατός συγκροτούνταν το 1946 θα μπορούσε να μαζέψει 80.000 πολεμιστές.  Όταν το έκανε, μετά βίας βρήκε 30.000. Κι απ’ αυτούς σχεδόν οι μισοί ήταν Σλαβομακεδόνες...
Αλλά κι ο κυβερνητικός Στρατός είχε τα χάλια του. Οι Αμερικάνοι τραβούσαν τα μαλλιά τους: "Σας εξασφαλίσαμε υπεροπλία 10 προς 1. Και δεν μπορείτε να εξοντώσετε μερικές χιλιάδες ρακένδυτων ανταρτών"!
Την εποχή αυτή η Άθη γνώρισε τον ενταγμένο στο αριστερό κίνημα Βασίλη Τσιτσάνη. Μαζί έγραψαν πολλά τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο αλλά καμουφλαρισμένα ως ερωτικά για να αποφύγουν τη λογοκρισία και τις διώξεις.
Και ποιος δεν έχει ακούσει το τραγούδι που ακολουθεί στο βιντεάκι.
Οι χωροφύλακες όπου έβρισκαν το δίσκο τον έσπαγαν με μίσος. 
Οι λέξεις-κλειδιά του τραγουδιού είναι η "υπομονή" κι η "χαραυγή". Γιατί πράγματι ο λαός έπρεπε να δείξει μεγάλη υπομονή περιμένοντας την ελευθερία.
Δύο στοιχεία πρωταγωνιστούν στο άσμα: Ένα παθητικό-θηλυκό, που περιμένει. Κι ένα αρσενικό-μαχητικό που έρχεται. Το "θηλυκό" είναι οι πόλεις που περιμένουν τους αντάρτες των βουνών (το "αρσενικό") να ’ρθει να τις λεφτερώσει.
Όπως έγινε στα τέλη του ’48, αρχές ’49, με τις πόλεις της Καρδίτσας και του Καρπενησίου...

7 σχόλια:

Ψονθομφανήχ είπε...

Κατά λάθος διέγραψα το προηγούμενο ποστάκι με πρωταγωνίστρια την Άθη τη Ρεμπέτισσα.
Οπότε επανορθώνω με νεότερο και φρεσκότερο...
Καλημέρες

Άθη είπε...

Ε,εμ....ε,καλημέρα καλό μου..μα..τι έπαθες βρε?....είσαι ερωτευμένος πάλι?...και βλέπεις 'αστεράκια'....ε,εμ...τι τραβά η κακομοίρα η Άθη....ε,εμ...είπαμε μια ζωή τα ίδια...πολλέες φορές προσπάθησαν διάφοροι,να 'εξοντώσουν' την αριστερά (συλλαμβάνοντας,κλείνοντας φυλακή,βασανίζοντας,στέλνοντας στα ξερονήσια χιλιάααδες από τους αγωνιστές της αλλά....αλλά)...αλλά μέχρι στιγμής δ ε το'χουν καταφέρει?....έ,έτσι και τότε...ε,εμ....από 'καμουφλαρισμένα' τραγούδια,λογό-κριμένα και δ ε συμμαζέυεται..άλλο τίποτε...ωραίο πάντως το ποστάκι....δε λέω....καλημέρες...

Ψονθομφανήχ είπε...

Αθούλα, με σένα έχω μόνιμο έρωτα!
Αλλά σήμερα δεν βλέπω αστεράκια αλλά, δυστυχώς, αστεράκια.
Όσο για την Αριστερά, όταν διωκόταν "ζούσε και βασίλευε"!
Η ελευθερία κι η καλοπέραση την γέρασαν την καημενούλα...

Άθη είπε...

Ε,εμ...τι έπαθες καλό μου...???,ε,εμ..ναί..όσο για τον..έρωτα..(με'μένα)..ας το αφήσουμε καλύτερα το θέμα α υτό..καλύτερα να μ ην επανέλθουμε...ε,εμ την αριστερά την..'γέρασαν' οι δυστυχώς λάθος χειρισμοί?? σε πολλάαα θεματάκια που την αφορούσαν...?των εκάστοτε στελεχών της?...ή και των εκάστοτε αρχηγών της?...όπως γίνεται και σε ό-λα τα κόμματα,μάλλον (βλ.Πασόκ κλπ,κλπ)...ή? και το ότι παρά-μένει αμετακίνητη στις γραμμές που είχε το '40? και δε ν λέει να αλλάξει,επιτέλους πρόγραμμα τακτική (δε βαρέθηκαν αναρωτιέμαι τα εκάστοτε στελέχη της να κάνουν τα ίδια,τα ίδια,και ξανά μανά τα ίδια και να υπό-στηρίζουν τα ίδια,τα ίδια...κάπου 60χρόνια? τώρα..)ε,έλεος πια....κάποτε πρέπει να...'εκσυγχρονιστούν'κι α υτοί...)δεν είμαστε πια στην εποχή του 2ου Παγκοσμίου..ούτε στην εποχή της δικτατορίας του 73'..έλεος ναι...τώρα είμαστε στην εποχή της δικτατορίας του μνημονίου....)πάντως α υτοί πρέ πει κάποτε να..'ξεκολλήσουν΄λίγο τα μυαλά τους?...τις αντιλήψεις τους? τέσπα να 'ξεκολλησουν' γενικώς διότι ε άν δεν το κάνουν δε τους βλέπω,και πο-λύ καλά στο άμεσε μέλλον!...καλό μεσημέρι καλό μου...και προσπάθησε να ξε-ζαλιστείς επιτέλους!....

Ψονθομφανήχ είπε...

Μου φαένται πως πιο εύκολα θα ξεκολλήσει το ΚΚΕ απ΄τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το δικό μου μυαλό από σένα...

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να αναφερθείς και στο κρυφό ειδύλιο της Άθης με τον καπετάν - Γιώτη, που γιγαντώθηκε κατά τη σύντομη διάρκεια της παραμονής τους στο Καρπενήσι..

ΟΡΕΙΝΟΣ

Ψονθομφανήχ είπε...

Σοβαρά; Πέχτηκε και ειδύλιο;
Δεν φαντάζομαι να έπαιξε και σεξάκι;
Γιατί εμάς μας έλεγε ο καπετάν Γιώτης πως το πουλί το ’χουμε μόνο για κατούρημα!