Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (41) - Με τους Τουρκοκρητικούς της Σμύρνης (Β’)



Πολύ γουστάρω να μιλάω με τους Τουρκοκρητικούς. Σχεδόν κανείς δεν έχει πάει στην Κρήτη, αλλά σου μιλάν λες και βρίσκονται στην Κρήτη.
Πλησιάζω έναν και του πιάνω κουβέντα. Ψιλοθυμώνει. Οι κουβέντες δεν γίνονται στο πόδι. Χρειάζονται φαΐ και κρασί: "Α, δεν κουβεντιάζουμε εμείς ετσά στην Κρήτη. Φέρε το πιρούνι σου και το ποτήρι σου κι ύστερα...".
Έχουν μεγάλη νοσταλγία για το νησί τους. Μιλούν συνέχεια για την Κρήτη κι ας μην την έχουν δει ποτέ τους. Θυμούνται τους μακαρίτες τους παπούδες τους που την περιέγραφαν σαν επίγειο παράδεισο! 
Αντικειμενικά, η Μικρασία είναι πολύ πιο όμορφη και πλούσια απ’ την Κρήτη. Αλλά εκείνοι, μόλις βρέθηκαν μακριά απ’ τον τόπο τους, τα ’βλεπαν όλα μαύρα...
Ένας παππούς θυμάται τη γιαγιά του που ό,τι έβλεπε στη Σμύρνη το σύγκρινε με το αντίστοιχο κρητικό κι η ζυγαριά έγερνε πάντα υπέρ της Κρήτης.
Μια μέρα η γιαγιά, εκεί που έπλεκε, δυσκολευόταν να μπελονιάσει την κλωστή. Κι ο σημερινός παππούς, τότε τόσο δα παιδάκι, για να την πειράξει της είπε: "Οι κρητικές βελόνες ήταν καλύτερες!". Για να πάρει τη θυμωμένη απάντησή της: "Ναι, βρε, καλύτερες ήταν!"...
Σα βιβλιόφιλος που είμαι άρχισα να ρίχνω κλεφτές ματιές στη μικρή βιβλιοθήκη των Τουρκοκρητικών. Η αλήθεια είναι πως δεν ένιωσα έκπληξη σαν είδα βιβλία του Καζαντζάκη μεταφρασμένα στα τούρκικα. Σε μια άκρη βρήκα και μια μετάφραση του Ερωτόκριτου.
"Μπα, διαβάζετε και Κορνάρο;", ρώτησα.
Και τότε έγινε η μεγάλη έκπληξη: ο οικοδεσπότης άρχισε να μου τραγουδάει στίχους τους Ερωτόκριτου στα ρωμέικα:
Τα ’μαθες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα
ο κύρης σου μ’ εξόρισε στση ξενιτιάς τη στράτα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι εθνικισμοί κατέστρεψαν εκατομμύρια ζωές..

Ανώνυμος είπε...

Δες τώρα αμέσως το The Water Diviner (2014).
http://www.imdb.com/title/tt3007512/
Ακόμα να κατέβει;
https://thepiratebay.se/torrent/11773107/The.Water.Diviner.2014.BRRip.XviD-ETRG

Υπήρξαν και αντιδράσεις από τους φραπέλληνες:
http://www.naftemporiki.gr/story/903438/australia-antidraseis-omogenon-sti-nea-tainia-tou-rasel-kroou

Καλή ταινία, τα χαλάει προς το τέλος όταν σε τροχάδην καταφέρνει να ξεφύγει από τους έλληνες σώζωντας τον τούρκο και καπάκι να βρει τον γιο του και να ξεφύγουν. Εκεί το χάλασε, ήταν σαν να γίνεται το ένα θαύμα μετά το άλλο, έπρεπε να μειώσει στροφές. Στο ρόλο της κοκκαλιάρας η Isabel Lucas.

I.B.