Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (55) - Στα βουνά με τους αντάρτες...


Δεν είν’ και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να ενταχθείς προσωρινά σε μια ομάδα Κούρδων ανταρτών και να περάσεις μαζί τους απ’ την Τουρκία στο Ιράκ μέσω δύσβατων μονοπατιών κι επικίνδυνων φαραγγιών.
Το πώς το κατόρθωσα είν’ μια μεγάλη ιστορία. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Κούρδοι είναι να συλληφθεί ή να σκοτωθεί στις τάξεις τους ένας Έλληνας. Θ’ ακολουθήσει μεγάλος διπλωματικός σάλος...
Κατ’ αρχήν έπρεπε ν’ αλλάξω ρούχα. Το τζιν που φορούσα ήταν ακατάλληλο για τα μέρη που θα περπατούσαμε.
Μου έδωσαν μια απ’ τις δικές τους στρατιωτικές βράκες. Αποδείχθηκε πολύ λειτουργική. Είναι πολύ φαρδιά, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια ευλυγισίας στα πόδια κατά την αναρρίχηση. Το λεπτό της ύφασμα έχει την ιδιότητα να στεγνώνει πολύ γρήγορα, κάτι που αποδείχθηκε σωτήριο.
Στο κεφάλι φόρεσα το "κέφι", το γνωστό μεσανατολικό μαντίλι. Προστατεύει το κεφάλι απ’ τους ανέμους, τη βροχή, το κρύο και τον καυτό ήλιο. 
Τις νύχτες η θερμοκρασία πέφτει πολύ, αλλά τη μέρα σε ψήνει ο ήλιος! Όσα μέρη του σώματος δεν σκεπάζονται απ’ το "κέφι", παθαίνουν εγκαύματα...
Η πορεία μαζί τους με έπεισε πως πρόκειται για πολύ καλά εκπαιδευμένο στρατιωτικό σώμα. 
Κρατάνε πάντα τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους, μικρές ομάδες ανιχνευτών κινούνται σταυροειδώς σε περίμετρο 500 μέτρων απ’ την κυρίως ομάδα, ξέρουν να εκμεταλλεύονται περίφημα κάθε κοιλότητα και οπή του εδάφους.
Εκείνο που μ’ εντυπωσίασε ήταν η παρουσία ενός γιατρού. Κάθε μια ώρα επέβαλε πεντάλεπτη διακοπή της πεζοπορίας και μας μοίραζε καραμέλες. Έτσι αναπληρώναμε τις γλυκογόνες ουσίες του ήπατος που καταναλώνονται γρήγορα με τη συνεχή κίνηση.
Στο μόνο σημείο που οι αντάρτες υστερούν εμφανώς είναι στην άμυνά τους από επιθέσεις ελικοπτέρων. 
Δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργούν οι θερμικές κάμερες των Σούπερ Πούμα. Ακόμα κι αν είσαι χωμένος στη γη σε εντοπίζουν λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ ανθρώπινου σώματος και εδάφους.
Κάθε φορά που τα τουρκικά ελικόπτερα "βγαίνουν για κυνήγι", κάνουν πάρτι. Τους ενημερώνω πως πρέπει άμεσα να προμηθευτούν τις ειδικές στολές που κάνουν τους ανθρώπους "αόρατους" απ’ τις θερμικές κάμερες.
Κινούμαστε μόνο τη νύχτα. Μόλις βγει ο ήλιος λουφάζουμε σε σπηλιές. Οι περισσότεροι κοιμούνται, άλλοι κουβεντιάζουν ή χαζολογούν.
Το οινόπνευμα απαγορεύεται αυστηρά. Το κάπνισμα επιτρέπεται μεν αλλά όσοι κατατάσσονται στο αντάρτικο πρέπει υποχρεωτικά να το κόψουν το πολύ μέσα σε τρία χρόνια....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Τους ενημερώνω πως πρέπει άμεσα να προμηθευτούν τις ειδικές στολές που κάνουν τους ανθρώπους "αόρατους" απ’ τις θερμικές κάμερες."
Ναι πέστους να προμηθευτούν και τις κόκκινες μπότες του Σούπερμαν.
:D
Έλα πλάκα κάνω.

Ψόνθο είπε...

Πλάκα κάνεις, αλλά μου βάζεις ιδέες!