Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (61) -Στη χώρα των Αμαζόνων!

Δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσω μέχρι την Αμισό και να μην πεταχτώ παραδίπλα στην Πάφρα. 
Εδώ οι χανούμισσες ήταν οι πρώτες Τουρκάλες που όχι μόνο αποδέχτηκαν τις ενδυματολογικές μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ, αλλά τον ξεπέρασαν μακράν. Απ’ το 1930 άρχισαν να φοράνε ταγιεράκια και κοντές φουστίτσες, μέχρι που το "τερμάτισαν": πέταξαν για πάντα τα καλύμματα και τις μαντίλες και φόρεσαν τα "αντρικά"!
Λίγο έξω απ’ την πόλη διασχίζω τη μεγάλη γέφυρα του ποταμού Άλυ. Είναι ο "Νείλος της Μικράς Ασίας". Χωρίζει την Τουρκιά στα δυο της μέρη: την "ευρωπαϊκή" και την "ασιατική". 
Οι αρχαίοι τον έλεγαν "Άλυ" γιατί τα νερά του περνούσαν από μακρινά αλατούχα μέρη κι έπαιρναν αλμυρή γεύση. Μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω το νεράκι. Δεν μου φάνηκε καθόλου αλμυρό!
Οι Τούρκοι το λένε "Κιζίλ Ιρμάκ", δηλαδή "κόκκινο ποταμό". Γιατί την περίοδο των βροχών κατεβάζει κοκκινόχωμα και παίρνει ένα ροδαλό χρώμα. 
Το ποτάμι αυτό έγραψε ιστορία. Η Πυθία των Δελφών είχε δώσει χρησμό στον Κροίσο πως αν διαβεί τον Άλυ θα καταλύσει μια μεγάλη αυτοκρατορία. Ο Κροίσος παρερμήνευσε το χρησμό και πέρασε το ποτάμι. Όμως ηττήθηκε απ’ τον Κύρο και καταλύθηκε η δική του αυτοκρατορία...
Επόμενη στάση μου η αρχαία Θεμίσκυρα. Οι Τούρκοι τη λένε Τσαρσαμπά που σημαίνει "Τετάρτη", γιατί τη μέρα αυτή γίνεται το μεγάλο βδομαδιάτικο παζάρι! 
Ο ποταμός Ίρις την κόβει στα δύο. Οι Τούρκοι τον λένε "Γεσίλ Ιρμάκ", δηλαδή "Πράσινο Ποτάμι". Τις δυο όχθες ενώνει ένα γεφύρι 300 μέτρων!
Λίγο περαπέρα φτάνω και στον Τερμέ. Μια κωμόπολη που πήρε τ’ όνομά της απ’ τον αρχαίο ποταμό Θερμώδοντα. Εδώ ήταν η Χώρα των Αμαζόνων, των άφοβων και αειπάρθενων πολεμιστριών!
Εδώ ο Ηρακλής έκανε έναν απ’ τους άθλους του σκοτώνοντας τη βασίλισσα των Αμαζόνων Ιππολύτη.
Μέχρι κι ο Αθηναίος βασιλιάς Θησέας έφτασε στα μέρη τούτα. Κάποιες Αμαζόνες, που δεν ξανάχαν δει πλοία, εντυπωσιάστηκαν απ’ τα αθηναϊκά πλεούμενα. Ο Θησέας τις κάλεσε ν’ ανέβουν στα πλοία του και να τα περιεργαστούν. Αλλά μόλις εκείνες βρέθηκαν στα σκαριά, τις πήρε μαζί του με το ζόρι στην Αθήνα. Και παντρεύτηκε μία απ’ αυτές την Αντιόπη.
Οι άλλες Αμαζόνες έκαναν εκστρατεία στην Αθήνα για να πάρουν πίσω τις ομόφυλές τους. Αλλά ηττήθηκαν στην τιτάνια μάχη που δόθηκε στο λόφο που σήμερα λέμε "Φιλοπάππου"!
Γενικά, οι Αμαζόνες είχαν ένα προβληματάκι με τους Έλληνες. Και στον τρωικό πόλεμο ήταν στο πλευρό των Τρώων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: