Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (69) - Γιατί εξισλαμίστηκε ο Δεσπότης?

Τα Σούρμενα,  Σούρμενε στα τούρκικα, δεν με εντυπωσίασαν ως πόλη. Αλλά, στα περίχωρα, το φυσικό περιβάλλον είναι υπέροχο. Πλατάνια και φουντουκιές παντού...
Με την ανταλλαγή πληθυσμών οι χριστιανοί Σουρμενιώτες χωρίστηκαν. Όσοι ασχολούνταν με την αλιεία εγκαταστάθηκαν στην Αττική, κοντά στο Ελληνικό. Κι όσους ήταν αγροτο-κτηνοτρόφοι τούς πήγαν στις άγριες πλαγιές του Μπέλες...
Γενικά, η κατασκευή του παραλιακού δρόμου ισοπέδωσε τη μαυροθαλασσίτικη ακτοπλοΐα. Κι η κατασκευή του σιδηροδρόμου οδήγησε σε παρακμή όλα τα μεγάλα λιμάνια του Πόντου.
Παλιότερα οι Σουρμενιώτες είχαν ειδικευτεί στο ψάρεμα του δελφινιού. Χρησιμοποιούσαν κυρίως το δέρμα του για να φτιάξουν τσάντες και παπούτσια. Αλλά εκμεταλλεύονταν και το λάδι του. Τώρα δεν ξέρω αν έχει μείνει και κανένα απ' τα πανέμορφα δελφίνια του Πόντου να ψαρέψουν...
Σε μικρή απόσταση απ' τα Σούρμενα βρίσκεται μια σχετικά μικρή πόλη, το Οφ. Η ελληνική της ονομασία ήταν Οφιούς ή Οφιούσα.
Οι κάτοικοι τούτης της περιοχής είναι κάπως περίεργοι. Θεωρούνται πιστοί μουσουλμάνοι αλλά όχι φανατικοί. Στην Οθωμανική περίοδο το Οφ είχε τις καλύτερες ιερατικές και θεολογικές σχολές του Ισλάμ. Ήταν φυτώριο χοτζάδων. Ο Κεμάλ κατάργησε τους μεδρεσέδες, δηλαδή τα ιεροσπουδαστήρια, αλλά οι σχολές του Οφ συνέχιζαν να βγάζουν χοτζάδες περιζήτητους σ' όλη την Τουρκιά!
Διαβάζω πως οι Οφλήδες εξισλαμίστηκαν το 1690. Ο δεσπότης τους Αλέξανδρος τσακώθηκε με τον μητροπολίτη Τραπεζούντας, κι από αντίδραση έγινε μουσουλμάνος παρασύροντας κι όλο το ποίμνιό του! Οι Οθωμανοί για να τον τιμήσουν έχτισαν στο όνομά του τζαμί, το Ισκεντέρ (= Αλέξανδρος) πασά τζαμί!
Παρόλ' αυτά στο Οφ και στα γύρω χωριά υπήρχαν αρκετοί κρυπτοχριστιανοί. Τις τελευταίες δεκαετίες οι συνθήκες άλλαξαν. Ούτε οι μουσουλμάνοι έχουν πρόβλημα στην Ελλάδα, ούτε ο χριστιανοί στην Τουρκία. 
Για ποιο λόγο, λοιπόν, να παραμένει κάποιος κρυπτοχριστιανός? Εδώ οι απαντήσεις διίστανται.
Άλλοι μου λένε πως δεν υπάρχουν πλέον κρυπτοχριστιανοί, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί  αλλά τους ηδονίζει να αισθάνονται "κρυφοί" και "καταδιωγμένοι". Ίσως έτσι να εξασφαλίζουν μια καλύτεροι θέση στον παράδεισο!
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την  τρέλα των θρησκόληπτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: