Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (72) - Στη Σεβάστεια του Ταμερλάνου και του Κεμάλ...

Στο δρόμο για τη Σεβάστεια περνάμε απ' το Ερζιγκιάν. Πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο ήταν σημαντικό κέντρο της αρμένικης ζωής.
Ο σεισμός του 1939 σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη και ξαναχτίστηκε απ' την αρχή...
Το τρένο τώρα κινείται παράλληλα με τον Ευφράτη. Αυτή την τεράστια πηγή ζωής που διασχίζει την Τουρκία, τη Συρία, την Μεσοποταμία για να ενωθεί κάποτε με τον Τίγρη και να χυθεί στον Περσικό κόλπο.
Μπαίνουμε στα οροπέδια της Καππαδοκίας. Κάπου εδώ δοξάστηκε ο μυθικός Διγενής Ακρίτας. Ο ιδανικός ήρωας. Ένας συνδυασμός του νεαρού Αχιλλέα, του παντοδύναμου Ηρακλή και του δοξασμένου Αλέξανδρου. 
Τα έπη του, αν και γράφτηκαν στο κλίμα της βυζαντινής θεοκρατίας, δεν έχουν τίποτα το χριστιανικό. Ο ήρωας είναι καθαρά ομηρικός, όπως κι οι Κλέφτες επί τουρκοκρατίας...
Μπαίνουμε επιτέλους στη Σεβάστεια, με την μακραίωνη ιστορία: χιττιτική, φρυγική, ρωμαϊκή, σελτζούκικη, τούρκικη... Κάθε πολιτισμός άφησε τα σημάδια της κυριαρχίας του.
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση εδώ θανατώθηκαν το 320 μ.Χ. οι Σαράντα Μάρτυρες επί Λικινίου. Τους έβαλαν γυμνούς στην παγωμένη λίμνη που σήμερα δεν υπάρχει γιατί έχει αποξηρανθεί.
Σώζονται ακόμα τμήματα του ρωμαϊκού τείχους που επιδιόρθωσε ο Ιουστινιανός. Αλλά κυριαρχούν τα σελτζούκικα μνημεία με τις περίφημες καλλιγραφημένες επιγραφές. Μην ξεχνάμε πως η καλλιγραφία ήταν το μόνο είδος τέχνης που επέτρεπε το παραδοσιακό Ισλάμ...
Η πόλη είναι γεμάτη με τζαμιά, μεδρεσέδες-πρώην ιεροδιδασκαλεία και τουρμπέδες-μαυσωλεία. Ένας τέτοιος μεδρεσές, το Σιφαγιέ, έχει πολλά δείγματα σελτζούκικης τέχνης καθώς και κίονες κορινθιακού ρυθμού!
Η Σεβάστεια ήταν ανέκαθεν σπουδαίος οδικός κόμβος της Μικρασίας. Μετά την ήττα του Μάτζικερτ (1071 μ.Χ.) η ρωμαίικη πόλη έγινε σελτζούκικη. 
Στη συνέχεια η πόλη πέρασε πολλές δοκιμασίες. Με χειρότερη εκείνη της κατάκτησής της απ' τον φοβερό σφαγέα Ταμερλάνο το 1400 μ.Χ.
Η Σεβάστεια έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. 
Ο Κεμάλ ξεκίνησε την αντίστασή του στους δυτικούς αποικιοκράτες απ' την Αμισό του Πόντου τον Μάη του 1919. Από κει πέρασε στην Αμάσεια που συγκρότησε το στρατιωτικό του επιτελείο, μετά στο Ερζερούμ που συγκρότησε το Κογκρέσο και κατάργησε τα προνόμια των χριστιανών. 
Στη συνέχεια έφτασε στη Σεβάστεια που συγκάλεσε Εθνοσυνέλευση, ανακήρυξε την απελευθέρωση όλης της Τουρκίας, οργανώθηκε καλύτερα και πορεύτηκε στην Άγκυρα που την έκανε έδρα του και πρωτεύουσα του τούρκικου κράτους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: