Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (83) - Θηριομαχίες και θαυματουργές σκόνες στην Έφεσο...

Τι να πρωτοθαυμάσω απ’ τ’ αριστουργήματα της αρχαίας Εφέσου...
Ξεχωρίζω κυρίως δύο μνημεία:
Το πρώτο είναι η βιβλιοθήκη του Κέλσου. 
Οικοδομήθηκε γύρω στα 100 μ.Χ. και λειτούργησε ως ταφικό του μνημείο αλλά και ως βιβλιοθήκη των κατοίκων της πόλης. Δυστυχώς καταστράφηκε απ’ το σεισμό του 262 μ.Χ. και την πυρκαγιά που ακολούθησε.
Στο δεύτερο μου σηκώνεται κυριολεκτικά ή τρίχα. 
Είναι το περιβόητο Θέατρο της Εφέσου. Που χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. όταν η πόλη βρισκόταν στη μεγαλύτερη ακμή της. Χωρούσε 24.000 θεταές κι απ’ τις κερκίδες της έβλεπες το λιμάνι...
Οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε αρένα για μονομαχίες και θηριομαχίες. Η ορχήστρα του χρησιμοποιήθηκε μέχρι και για εικονικές ναυμαχίες...
Αλλά, για να μη λέτε πως μεροληπτώ, αποφάσισα να επισκεφτώ και τα χριστιανικά μνημεία της Εφέσου.
Και πρώτ’ απ’ όλα το Ναό της Παναγίας (τύπου "βασιλικής") όπου το 431 έγινε η λεγόμενη Γ’ Οικουμενική Σύνοδος που καταδίκασε το Νεστόριο που υποστήριζε πως ο Ιησούς γεννήθηκε άνθρωπος και μετά ενώθηκε με το Θεό-Λόγο. Κι αποκαλούσε την Παναγία "Χριστοτόκο" κι όχι "Θεοτόκο". 
Μετά την καταδίκη του Νεστορίου, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες δίωξαν βίαια τους οπαδούς του, που για να γλυτώσουν έφτασαν μέχρι την Κίνα. Εκεί τους βρήκαν πολλούς αιώνες αργότερα Ρώσοι ιεραπόστολοι!
Στα ανατολικά του λόφου του Θεάτρου υπάρχει μια αρχαία νεκρόπολη με τάφους σκαμμένους στο ασβεστολιθικό έδαφος. Οι Χριστιανοί έφτιαξαν ένα ωραίο παραμυθάκι εδώ: σε κάποιον απ’ τους τάφους-σπηλιές κατέφυγαν επτά νεαροί για να γλυτώσουν απ’ τις διώξεις του Δέκιου. Εκεί κοιμήθηκαν για 200 περίπου χρόνια οπότε η είσοδος της σπηλιάς άνοιξε τυχαία, οι νεαροί ξύπνησαν, προσευχήθηκαν στο Θεό κι εξαφανίστηκαν.
Πρόκειται για τους "Επτά Παίδες της Εφέσου" που η Εκκλησία τιμά ως αγίους, αλλά τους αναφέρουν και ισλαμικά κείμενα. Κάθε χρόνο πολλοί μουσουλμάνοι επισκέπτονται με ιδιαίτερη ευλάβεια το προσκύνημα...
Ένα άλλο τεράστιο χριστιανικό ψέμα είναι πως στο λόφο Πρέον της Εφέσου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Παναγία, υπό την προστασία του Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Το 18ο αιώνα μια Γερμανίδα μοναχή είδε σε όραμα τον "Οίκο της Παναγίας", τον περιέγραψε σε κάτι Λαζαριστές μοναχούς οι οποίοι υποτίθεται εντόπισαν το ακριβές σημείο του οράματος! Χιλιάδες αφελείς πιστοί συρρέουν εκεί κάθε χρόνο αφήνοντας έξω απ’ το παρεκκλήσι μια ευχή γραμμένη σ’ ένα κομμάτι ύφασμα...
Η τελευταία επίσκεψη γίνεται στο ναό του Ευαγγελιστή Ιωάννη ο οποίος τεκμηριωμένα έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Έφεσο. Παρ’ όλ’ αυτά, αν δεν έκαναν κι εδώ την απάτη τους οι Χριστιανοί θα έσκαγαν! 
Διέδωσαν πως στο σημείο του ναού βρέθηκε ο τάφος του αγίου και πως από κει αναδυόταν μια θαυματουργή σκόνη!
Έλεος ρε παιδιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: