Κυριακή 24 Απριλίου 2016

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (88) - Πετάξτε στη θάλασσα τους μισαλόδοξους φασίστες και παπάδες!

Για τους Ρωμιούς και τους Αρμένηδες μπορεί η Σαμψούντα να είναι μια ιστορία πονεμένη, αλλά για τους Τούρκους είναι μια πόλη-σύμβολο. Από δω ξεκίνησε η μεγάλη πορεία αντίστασης του τούρκικου λαού ενάντια στις Ξένες Δυνάμεις και στους εντολοδόχους τους.
Στην παραλία, μπροστά στη ρώσικη αγορά, βρίσκεται ακριβώς το σημείο που ο Κεμάλ αποβιβάστηκε με τους επιτελείς του, στις 19 Μαΐου 1919, και ξεκίνησε επίσημα τον πόλεμο ενάντια στους νικητές του Α’ Παγκ. Πολέμου.
Οι αρχές έχουν κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο του πλοίου Μπαντιρμά (Πάνορμος) που έφερε τους επαναστάτες στη Σαμψούντα, μετατρέποντάς το σε μουσείο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολλά προσωπικά είδη και όπλα του Ατατούρκ.
Μέσα σε γυάλινες προθήκες έχουν φτιάξει και κέρινα ομοιώματα των αποβιβαζόμενων στρατιωτικών και των τεσσάρων μουσουλμάνων προκρίτων της πόλης που τους υποδέχονται...
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή κι ας τα δούμε εν συντομία και χωρίς εθνοκαυλικές παρωπίδες.
Η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 δημιούργησε πολλές ελπίδες σε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Έδωσε ουσιαστικά τέλος και στον άγριο ληστο-συμμοριτοπόλεμο που η ελλαδική ιστορία ονομάζει "Μακεδονικό Αγώνα".
Κατά την προσωπική μου άποψη οι Νεότουρκοι είχαν καλές προθέσεις. Ήθελαν να κάνουν την πρώην αυτοκρατορία ένα πολυ-πολιτισμικό και πολυ-θρησκευτικό ευρωπαϊκό κράτος με σεβασμό στις ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αλλά αυτό δεν βόλευε τους εκπροσώπους του φασιστικού βαλκανικού εθνικισμού. 
Το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων τα γκρέμισε όλα. Και περισσότερο η κατάληψη της Μακεδονίας απ’ τον ελληνικό στρατό με το πρόσχημα της απελευθέρωσης των δήθεν "υπόδουλων Ελλήνων".
Για τους Τούρκους το πράγμα ήταν πλέον ολοφάνερο. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με κάποιες Μεγάλες Δυνάμεις, και χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τους Χριστιανούς της Μικρασίας, που τους βάπτιζε όλους αυθαίρετα "Έλληνες", θα επιχειρούσε να διαλύσει την Οθωμαν. Αυτοκρ. και να κατακτήσει όχι μόνο τα παράλια του Αιγαίου αλλά και την ίδια την Κωνσταντινούπολη!
Το ξέσπασμα του Α’ Παγκ. Πολέμου δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Οι Χριστιανοί υπήκοοι, κυρίως του Πόντου, είτε αρνήθηκαν τη στράτευση είτε λιποτακτούσαν κατά τη διάρκεια κρίσιμων πολεμικών αναμετρήσεων. Αυτό συνέβη, π.χ., στη μάχη του Σαρίκαμις όπου οι Ρώσοι συνέτριψαν τους Οθωμανούς.
Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός, με την υποστήριξη Ρωμιών και Αρμένιων Ποντίων καταλάμβανε τον ανατολικό Πόντο και την Τραπεζούντα.
Σε όλα τα βουνά του Πόντου είχαν συγκροτηθεί αντάρτικα σώματα λιποτακτών και ληστών που χτυπούσαν πισώπλατα τον οθωμανικό στρατό. 
Ρώσικα πλοία ξεφόρτωναν όπλα στους αντάρτες και η Ελλάδα έστελνε αξιωματικούς-εκπαιδευτές όπως το συνταγματάρχη Καθενιώτη, τον Χρυσόστομο Καραϊσκο κ.ά.
Ήταν μια κατάσταση οριακή. Όπου ίσχυε το "ο θάνατός σου η ζωή μου".
Οι Τούρκοι είναι γνωστό πως αντέδρασαν. Συγκρότησαν τα δικά τους άτακτα στρατιωτικά σώματα, άσκησαν τη δική τους τρομοκρατία, οργάνωσαν τα "τάγματα εργασίας".
Τελικά νίκησαν οι Τούρκοι κι έδιωξαν ή έσφαξαν τους Ρωμιούς και τους Αρμένηδες. Αν οι τελευταίοι είχαν νικήσει θα είχαν σφαγιαστεί οι Τούρκοι. Τόσο απλά.
Συμπέρασμα: άνθρωποι, πετάξτε στη θάλασσα τους εθνόκαυλους φασίστες, τους μισαλόδοξους παπάδες και ιμάμηδες και ζήστε ειρηνικά κι ερωτιάρικα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ένας φασίστας συριζαιος. Πιές κανέναν μπάφο και άσε την ιστορία αρχιδάκι

Ψονθομφανήχ είπε...

Αναρχο-ζυριζαίος παρακαλώ!