Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (99) - Αντιγραφή αρμένικου ναού ο αθηναϊκός Παρθενώνας!

Το επίθετο "περιπλανώμενος" ταιριάζει σε τρεις κυρίως λαούς: τους Εβραίους, τους Έλληνες και τους Αρμένηδες. 
Όλοι αυτοί όπου και να παν η πατρίδα τους τους κυνηγά. Ακόμα κι όταν μπαίνουν στις εκκλησιές ή στις συναγωγές τους δεν το κάνουν τόσο από πίστη όσο για να δηλώσουν εμπιστοσύνη στην εθνικότητά τους.
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση για την καταγωγή των Αρμενίων. Σίγουρα είναι πανάρχαιος λαός της περιοχής. Ο Ηρόδοτος τους ταυτίζει με τους Φρύγες των Βαλκανίων λόγω της ομοιότητας του οπλισμού τους.
Ιστορικά, ο μεγαλύτερος εχθρός των Αρμενίων ήταν οι Πέρσες. Στο Μπεχιστούν του σημερινού Ιράν βρέθηκε μια τρίγλωσση επιγραφή του Δαρείου του Υστάσπη που καταγράφει όλες τις εξεγέρσεις των υποτελών λαών. Οι Αρμένιοι έχουν φυσικά την τιμητική τους...
Η Αρμενία ήταν το πρώτο βασίλειο που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό γύρω στα 300 μ.Χ. Αλλά τούτος ο λαός είχε μια πολύ πλούσια θρησκευτική παράδοση.
Τον 1ο αιώνα π.Χ. ο βασιλιάς τους Τιγράνης προσπάθησε να ενώσει το Αρμενικό και Ελληνικό Πάνθεον. Π.χ. συνδύασε τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα με τον θεό Βαάγκν, την Αθηνά με τη Νανέ, την Αφροδίτη με την Άστκιχ κ.λπ. Αλλά η προσπάθεια δεν βρήκε πολλούς οπαδούς και φυλορρόησε...
Οι Αρμένιοι καυχιόνται για τα 36 γράμματα του αλφαβήτου τους, για την καταγωγή τους που φτάνει μέχρι τα εγγόνια του Νώε, αλλά και για την πατρότητα του Παρθενώνα! Ναι, καλά ακούσατε.
Η παράδοση έχει κάπως έτσι:
Μια από τις πιο ένδοξες περιόδους της αρμένικης ιστορίας ήταν το λεγόμενο "Βασίλειο του Ουράρτου", μάλλον κατά παραφθορά του όρους Αραράτ. Πρωτεύουσά του ήταν η Θώσπις δίπλα στη λίμνη Βαν. 
Μεγάλοι εχθροί τους ήταν οι Ασσύριοι, που σε μια απ’ τις επιδρομές τους το 714 π.Χ. προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, ισοπεδώνοντας, μεταξύ άλλων, και έναν παλιό ναό των Ουραρτιανών που είχε χτιστεί τον 8ο ή 9ο π.Χ. αιώνα.
Ο βασιλιάς των Ασσυρίων, Σαργών ο 2ος, είχε τόσο εντυπωσιαστεί απ’ την ομορφιά του κατεστραμμένου ναού που, όταν γύρισε στη Νινευί, έδωσε στους μηχανικούς του εντολή να τον ζωγραφίσουν. 
Η ζωγραφιά αυτή ευτυχώς σώθηκε και... ω του θαύματος.... είναι ακριβώς ίδιος με τον Παρθενώνα της Αθήνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: