Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (122) - Ο Κύρος ο Μέγας ήταν ο πρώτος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Ο πρώτος μεγάλος ηγέτης της ιστορίας ήταν ο Κύρος ο Β’.
Σε πολύ μικρή ηλικία, το 559 π.Χ., ανέλαβε τη βασιλεία του Ανσάν και της Παρς, της κοιτίδας των Περσών, που τότε ήταν υποτελείς στους Μήδες. 
Μετά από τριετή πόλεμο νίκησε τον Μήδα βασιλιά Αστυάγη και ανέλαβε την εξουσία ολόκληρου του κράτους. 
Στη συνέχεια στράφηκε κατά των Λυδών του Κροίσου και, για να μην πολυλογούμε, μέσα σε 12 χρόνια δημιούργησε την μεγαλύτερη ως τότε γνωστή αυτοκρατορία που εκτεινόταν απ’ τα παράλια του Αιγαίου μέχρι τον ποταμό Ινδό. 
Το εντυπωσιακό με τον Κύρο, που δικαίως ονομάστηκε "Μέγας", ήταν ο ανοιχτόμυαλος τρόπος που διοίκησε αυτό το αχανές κράτος. 
Αφού επέβαλε την τάξη και ασφάλεια, φρόντισε να συμφιλιώσει όλους τους υποταγμένους λαούς, χωρίς να δημιουργεί την παραμικρή υπόνοια μεροληψίας υπέρ των Περσών. 
Και πρώτ’ απ’ όλα συμφιλίωσε τους Πέρσες με τους Μήδους σε τέτοιο βαθμό που δεν ήταν και τόσο εύκολο να τους διακρίνει κανείς. Γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες νόμιζαν πως πολεμούσαν με τους Μήδες αν και την εξουσία του κράτους είχαν ήδη καταλάβει οι Πέρσες!
Ο ίδιος ο Κύρος θεσμοθέτησε να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του ένας μηδικής καταγωγής υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ως εγγυητής της ισονομίας. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε κι απ’ τους διαδόχους του, γι’ αυτό και βλέπουμε στην Περσέπολη τον Δαρείο να παριστάνεται συχνά συνοδευόμενος από ένας άντρα ντυμένο με μυδική ενδυμασία. 
Το 538 π.Χ. ο Κύρος κατέλαβε τη Βαβυλώνα κι ο λαός τον υποδέχθηκε ως ελευθερωτή. Εκεί βρήκε και τους Εβραίους που είχε μεταφέρει αιχμαλώτους ο Βαβυλώνιος βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ  όταν το 587 π.Χ. κατέκτησε το Ισραήλ και την Ιουδαία..
Ο Κύρος διέταξε αμέσως την απελευθέρωση των Εβραίων, την επιστροφή τους στην Ιερουσαλήμ και βοήθησε οικονομικά την εκ νέου ανέγερση του Ναού τους!
Επίσης στην Βαβυλώνα ο Κύρος εξέδωσε την περίφημη "Διακήρυξη καλής διακυβέρνησης", που ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο Κώδικα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισονομίας-ισοπολιτείας-ανεξιθρησκίας.
Την πολιτική του προσπάθησαν να μιμηθούν αργότερα ο Αλέξανδρος ο Μακεδών και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, τουλάχιστον ως τον τρίτο αιώνα μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: