Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (125) - Μογγολάκι ήταν ο γιος του Μεγαλέξανδρου!

Η Περσία της αρχαιότητας δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή. Εκείνη η Περσία ξεκινούσε από τον ποταμό Νέστο και τη Σάμο κι έφτανε μέχρι τον Γάγγη ποταμό και την Κίτρινη Θάλασσα!
Μια απ’ τις σημαντικότερες σατραπείες της αρχαίας Περσίας ήταν η Βακτριανή. Εκεί που σήμερα είναι το Τουρκμενιστάν και το βόρειο Αφγανιστάν.
Οι Βάκτροι ήταν παράξενος λαός. Ευέξαπτοι, ανυπόμονοι, οξύθυμοι. Κι η χώρα τους πλούσια σε καλλιεργήσιμη γη και σε υπέδαφος. 
Θεωρείται και κοιτίδα του Ζωροαστρισμού. Η παράδοση θέλει τον Ζωροάστρη να έζησε στην αυλή του Βάκτρου βασιλιά Υστάτη κι εκεί αποκάλυψε στους Άρειους τους νόμους του "καλού πνεύματος".
Οι Πέρσες είχαν οχυρώσει την πρωτεύουσα Βάκτρα με επτά φρούρια. Κι ο Μεγαλέξανδρος έκανε δύο ολόκληρα χρόνια για να τους υποτάξει.
Στην πραγματικότητα δεν τους υπέταξε ποτέ, οπότε αναγκάστηκε να κάνει τον μεγάλο συμβιβασμό: με βαριά καρδιά αποφάσισε να παντρευτεί γυναίκα, κι ας είχε άλλα γούστα. Και τι γυναίκα! Την κόρη του Βάκτρου πολέμαρχου Οξυάρτη, την Ρωξάνη.
Η καημένη η Ρωξάνη είχε δύο προβληματάκια: Πρώτον, ήταν γυναίκα, δηλαδή βρισκόταν έξω απ’ τα γούστα του Μεγαλέξανδρου. Το δεύτερο ήταν πως ανήκε στην κίτρινη φυλή, ήταν σα να λέμε "Μογγόλα", κάτι σαν τους σημερινούς Ουζμπέκους.
Δεν θέλει πολύ φαντασία για να καταλάβετε πώς ήταν εμφανισιακά ο γιος τους. 
Και δεν του ’φτανε του καψερού που ήταν Μογγολάκι, είχε την ατυχία να γεννηθεί και καθυστερημένο. Όπως, άλλωστε, καθυστερημένοι ήταν κι ο πατέρας του κι ο θείος του, ο Φίλιππος Γ’ Αριδαίος, ετεροθαλής αδελφός του Αλέξανδρου!
Θεωρώ μεγάλη ατυχία που οι μακελάρηδες επίγονοι του Αλέξανδρου φρόντισαν να βγάλουν νωρίς από τη μέση τη Ρωξάνη και τον γιο της (τους φαρμάκωσαν ή τους στραγγάλισαν). 
Έτσι και ο μικρός μεγάλωνε και γινόταν Βασιλιάς των Μακεδόνων και βρίσκαμε τίποτα νομίσματα με την αφεντομουτσουνάρα του... θα πάθαιναν σοκ οι χρυσαυγίτες με τα κόκκινα μαγούλια, τα έντονα ζυγωματικά και τα σχιστά μάτια του "Έλληναρά" τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: