Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (128) - Πώς οι κάγκουρες-Γραικοί γίναμε "ψεκασμένοι"!

Το ’χουμε πει χιλιάδες φορές: η σχολική ιστορία έχει καταστρέψει τα μυαλά γενιών και γενιών συμπατριωτών μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εννέα στους δέκα σύγχρονους Έλληνες είμαστε "ψεκασμένοι"...
Θυμάμαι, για παράδειγμα, τι μας έλεγαν στο σχολείο για τον αυτοκράτορα Ηράκλειο. 
Ψέμα πρώτο: τον αποκαλούσαν "βυζαντινό" ενώ ήταν "Ανατολικός Ρωμαίος". 
"Βυζαντινή Αυτοκρατορία" δεν υπήρξε ποτέ. Είναι ένα μεταγενέστερο προπαγανδιστικό κατασκεύασμα που βόλευε τόσο τους Δυτικούς, που ήθελαν να μονοπωλήσουν τους ρωμαϊκούς τίτλους, όσο και τους κάγκουρες Γραικούς που ήθελαν να συνδέσουν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με το αρχαίο Βυζάντιο ώστε να την εμφανίσουν ως δήθεν "ελληνική αυτοκρατορία"!
Ψέμα δεύτερο: θεωρούσαν τον Ηράκλειο, όπως κι όλους του Ρωμαίους αυτοκράτορες της Ανατολής, "Έλληνα". Φυσικά, ποτέ δεν μας είπαν πως τόσο ο Ηράκλειος όσο κι ο στρατός του ήταν Αρμένιοι!
Ένα τρίτο ψέμα ήταν η απόκρυψη των συνεπειών της νίκης του Ηράκλειου επί του Πέρση βασιλιά Χοσρόη Β’ το 623 μ.Χ.
Περιορίζονται σ’ έναν θριαμβευτικό τόνο με έμφαση στην επαναπόκτηση του "Τιμίου Σταυρού" που οι Πέρσες είχαν μεταφέρει στην πρωτεύουσά τους όταν κατέλαβαν το 614 μ.Χ. την Ιερουσαλήμ. 
Όμως η νίκη αυτή των Ρωμαίων είχε καταλυτικές συνέπειες για την παγκόσμια ιστορία. Γιατί επιτάχυνε τη διάλυση της άλλοτε κραταιάς περσικής αυτοκρατορία, που αποτελούσε την πρώτη γραμμή άμυνας στην αρχόμενη αραβική επέκταση. 
Έτσι, αντί οι Ανατολικο-Ρωμαίοι να συνάψουν συμμαχία με τους Πέρσες, επέλεξαν την μετωπική σύγκρουση, μέχρι τελικής πτώσεως. Και η "μεγάλη" νίκη τούς στάθηκε στο λαιμό, αφού στις επόμενες δεκαετίες οι Άραβες τους αφαίρεσαν όλες τις ανατολικές επαρχίες, έφτασαν μέχρι έξω απ’ τα τείχη της Βασιλεύουσας, επέβαλαν το ισλάμ στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και δυτικής Ασίας κι έφτιαξαν μια τεράστια αυτοκρατορία, που όμοιά της δεν ξαναγνώρισε η ανθρωπότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: