Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (136 - Ψοφίμι ο Βουκεφάλας μπροστά στην καμήλα του Μοχάμεντ Άλι!)

Η ρωμαϊκή κυριαρχία στην Αίγυπτο κράτησε ως το 639 μ.Χ. Τη χρονιά αυτή εισβάλλουν στη χώρα οι Άραβες, το 641 ο πατριάρχης Κύρος παραδίδει την Αλεξάνδρεια στον στρατηγό Αμρ Ιμπν και το επόμενο έτος εγκαταλείπουν το αιγυπτιακό έδαφος οι τελευταίες ρωμαϊκές φρουρές...
Οι Άραβες, όπως κι αργότερα οι Οθωμανοί, χαρακτηρίζονταν απ’ τη θρησκευτική τους ανεκτικότητα. Οι χριστιανικές εκκλησίες διατηρήθηκαν ενώ χτίστηκαν και νέες. 
Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε πως οι μονοφυσίτες χριστιανοί της Αιγύπτου υποδέχθηκαν τους Άραβες ως ελευθερωτές απ’ τον ρωμαϊκό ζυγό των Ορθοδόξων...
Γύρω στα 1250 μ.Χ. την εξουσία κατακτούν οι Μαμελούκοι, που εγκαθιστούν στην Αίγυπτο δικό τους Σουλτάνο. 
Οι Μαμελούκοι δεν ήταν κάποια ιδιαίτερη φυλή, αλλά υποτελείς-δούλοι στρατιώτες που αποτελούσαν το σημαντικότερο σώμα του στρατού της Αιγύπτου. Κάτι σαν τους Γενίτσαρους των Οθωμανών. 
Κυριάρχησαν για 264 χρόνια, ως το 1517, που οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Αίγυπτο.
Στις 2 Ιουλίου 1798 το εκστρατευτικό σώμα του Ναπολέοντα καταλαμβάνει την Αλεξάνδρεια κι αρχίζει η σύντομη περίοδος της γαλλικής κυριαρχίας (κράτησε μόνο τρία χρόνια). 
Την ίδια περίοδο οι Άγγλοι επιβάλλουν ναυτικό αποκλεισμό των γαλλικών κτήσεων στη Μεσόγειο. Οι Γάλλοι απαντούν χορηγώντας προνόμια σε κάθε είδους κουρσάρο που προσφέρεται να σπάσει τον αποκλεισμό και να τροφοδοτήσει με τρόφιμα τα γαλλικά στρατεύματα. 
Έτσι πλούτισαν οι αρβανίτες πειρατές-πλοιοκτήτες των νησιών του Αιγαίου που λίγο αργότερα θα συμμετάσχουν στη λεγόμενη "ελληνική" επανάσταση...
Μετά τη γαλλική κατοχή στην Αίγυπτο κυριάρχησε μια ισχυρή ιστορική προσωπικότητα, που αν ήταν πιο τυχερός ίσως να είχε υποσκελίσει κι αυτόν τον Μεγαλέξανδρο.
Μιλάμε για τον περιβόητο Μοχάμεντ Άλι. Αλβανικής καταγωγής, καταγόμενος απ’ την Καβάλα κι αρχηγός της οθωμανικής στρατιωτικής δύναμης στην Αίγυπτο. Αυτοανακηρύσσεται Πασάς, αυτονομείται σταδιακά απ’ την Υψηλή Πύλη και κάνει τολμηρά βήματα εξευρωπαϊσμού της αιγυπτιακής κοινωνίας.
Αρχικά δείχνει εύνοια στην ελληνική επανάσταση αλλά μετά αποφασίζει να συμβάλλει στην κατάπνιξή της στέλνοντας στην Κρήτη και στον Μωριά το γιο του Ιμπραήμ. 
Τα ανταλλάγματα που του υποσχέθηκαν οι Οθωμανοί ήταν πολύ δελεαστικά. Τα επαναστατημένα εδάφη θα περνούσαν υπό αιγυπτιακή κυριαρχία κι έτσι η ανατολική Μεσόγειος θα μετατρεπόταν σε "αιγυπτιακή λίμνη"! 
Αυτό όμως δεν θα το επέτρεπαν ποτέ οι τότε μεγάλες δυνάμεις. Γι’ αυτό και όταν πλέον η ελληνική επανάσταση είχε ουσιαστικά πνιγεί στο αίμα, επεμβαίνουν οι ευρωπαϊκοί στόλοι, γίνεται η ναυμαχία του Ναβαρίνου και τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: