Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Βολτούλα στα καφέ της παλιάς Αθήνας...

Ξεκινάω απ’ τον "Μαύρο Γάτο"! Τώρα δεν υπάρχει πλέον. Βρισκόταν στη γωνία Ακαδημίας και Ασκληπιού, απέναντι απ’ το σημερινό βιβλιοπωλείο Πολιτεία. Σήμερα είναι πάρκο του Δήμου. 
Το καφενείο αυτό έζησε μεγάλες δόξες την περίοδο 1918-9 και ταυτίστηκε με τον αθηναϊκό μποεμισμό. Τακτικοί θαμώνες οι Άγρας, Βουτυράς, Παράσχος, Βάρναλης αλλά κι ο Κωστής Παλαμάς που έμενε ακριβώς απέναντι, στις αρχές της Ασκληπιού.
Συνεχίζουμε  στο περίφημο "Πατάρι του Λουμίδη", Σταδίου 38. Οι αδελφοί Λουμίδη άνοιξαν το γνωστό "πατάρι" το 1938 ως συμπλήρωμα του καφεκοπτείου που βρισκόταν στο ισόγειο. Εκεί μαζευόταν όλη η καλλιτεχνική, λογοτεχνική και δημοσιογραφική αφρόκρεμα της Αθήνας. Ούτε κι αυτό υπάρχει σήμερα.
Το "Ζόναρ’ς" όμως ξαναλειτούργησε μετά την τελευταία ανακαίνιση του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Πανεπιστημίου. Το άνοιξε ο ελληνοαμερικάνος Ζωναράς το 1934 όταν γύρισε απ’ την Αμερική. Ήταν ένα απ’ τα πολυτελέστερα καφενεία της πρωτεύουσας. Σπεσιαλιτέ του ήταν το "παγωτό Σικάγο"...
Στην οδό Βουκουρεστίου, μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου, ήταν το καφέ "Μπραζίλιαν". Εδώ πρωτόπιαν οι Αθηναίοι εσπρέσο. 
Έγινε το κλασικότερο λογοτεχνικό στέκι, αλλά επί χούντας άρχισε να παρακμάζει. Θαμώνας μόνιμος ο Κώστας Ταχτσής, που έγραψε και το ποίημα "Η συμφωνία του Μπραζίλιαν" το οποίο εικονογράφησε ο Γιάννης Τσαρούχης.
Πιο κάτω, στο Σύνταγμα, Σταδίου και Γεωργίου Α’, ήταν το καφενείο του "Ζαχαράτου". Ο ιδιοκτήτης του είχε μεγάλο καφενείο και στην Ομόνοια. 
Λόγω της γειτονιάς του με τη Βουλή και τα Ανάκτορα, έγινε χώρος πολιτικών και δημοσιογραφικών ζυμώσεων. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε δηλώσει πως του Ζαχαράτου είναι "το δεύτερο κι ίσως πιο ελεύθερο κοινοβούλιο"!
Και καταλήγω στο αγαπημένο μου στέκι, το "Καφενείο της Δεξαμενής". Που το άνοιξε ο μπαρμπα-Γιάννης, που ήταν και δήμαρχος στο Αγκίστρι! 
Όλοι το ξέρουν σαν το "στέκι του Παπαδιαμάντη". Ο κοσμοκαλόγερος απέφευγε τους λογοτεχνικούς κύκλους και γούσταρε τις μπακαλοταβέρνες του Ψυρρή. Αλλά από το 1906 έκανε στέκι του τη Δεξαμενή, συνήθως μοναχός και σπανιότερα με τους Γιάννη Βλαχογιάννη και Παύλο Νιρβάνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: