Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (138 - Πού είναι ο τάφος του μεγαλύτερου κερατά;)

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα ιστορικά αινίγματα είναι ο τόπος που τάφηκε ο Μεγαλέξανδρος. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.
Ο Αλέκος πέθανε στη Βαβυλώνα το καλοκαίρι του 323 π.Χ., στις 18 του μήνα Δέσιου, κι απ’ τις Θερμοπύλες και κάτω στήθηκε μεγάλο πανηγύρι, αλλά δεν είν’ αυτό το θέμα μας.
Ο θάνατος του Μακεδόνα Βασιλιά έλυσε πολλά προβλήματα, αλλά δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα. Και πρώτο απ’ όλα αυτό της διαδοχής στο θρόνο της τεράστιας αυτοκρατορίας.
Εδώ λοιπόν παίχτηκε ένα άγριο παιχνίδι πάνω απ’ το νεκρό σώμα του Αλέξανδρου. Όποιος θα το έπαιρνε και θα το ενταφίαζε στην επικράτειά του, αυτομάτως αποκτούσε το ηθικό (και όχι μόνο) προβάδισμα της διαδοχής.
Το νεκρό σώμα ταριχεύθηκε και πρώτος το άρπαξε ο Περδίκκας με σκοπό να το μεταφέρει στις Αιγές της Μακεδονίας. Παρεμβαίνει ο Πτολεμαίος, γιος του Λάγου, και το κλέβει με σκοπό δήθεν να το μεταφέρει στην όαση της Σίβα, στο ναό του Άμμωνα Δία, όπου ο νεκρός είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί.
Εδώ ανοίγουμε μια παρένθεση. Όταν ο Αλέξανδρος κατέκτησε την Αίγυπτο πήγε για προσκύνημα στο Ναό του Άμμωνα. 
Εκεί, θες γιατί το παπαδαριό ήταν ασυναγώνιστο στην απάτη και στο γλείψιμο, θες γιατί ο Αλέξανδρος κολακευόταν και επένδυε πολιτικά στη θρησκοληψία του πλήθους, ανακηρύχθηκε "γιος του Άμμωνα Δία" και έκτοτε εικονογραφείται με κέρατα κριαριού. 
Βλέπετε, την εποχή εκείνη τα κέρατα δεν ήταν σύμβολο συζυγικού εξευτελισμού αλλά δύναμης, εξουσίας και θεϊκής καταγωγής!
Ο Πτολεμαίος, λοιπόν, φορτώσει το μουμιοποιημένο σώμα του Αλέξανδρου σε μια ολόχρυση άμαξα και με συνοδεία ισχυρού στρατού το κατευθύνει προς την Αίγυπτο. 
Κάνουν μια στάση στη Μέμφιδα, αλλά εκεί γίνεται η δεύτερη ατιμία. Αντί να το πάει στην όαση της Σίβα το μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια, δηλαδή στην πρωτεύουσα του δικού του κράτους!
Εκεί τοποθέτησε το σώμα σε μια ολόχρυση λάρνακα και την έβαλε σε ένα μεγαλοπρεπέστατο μαυσωλείο. Το σημείο αυτό φέρονται να επισκέφτηκαν σχεδόν όλοι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες μέχρι τις αρχές του 3ου αιώνα. Έκτοτε, και κυρίως μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, το μαυσωλείο εξαφανίζεται. 
Ο Χρυσόστομος, γύρω στα 400 μ.Χ., σε μια επιστολή του, και προκειμένου να αποδείξει την ματαιότητα της κοσμική δόξας, γράφει: "ποιος μπορεί να μου πει πού είναι το μνήμα του Αλέξανδρου;". Άρα, μπορούμε να υποθέσουμε πως είχαν ήδη εξαφανιστεί τα ίχνη του.
Βέβαια, ο τάφος του είχε ήδη συληθεί από την εποχή της πτολεμαϊκής παρακμής. Τον 1ο αι. π.Χ. ο Πτολεμαίος Κόκκης, ο λεγόμενος και "Παρείσακτος", είχε βουτήξει τη χρυσή σαρκοφάγο και την αντικατέστησε με γυάλινη!
Για να μην τα πολυλογώ, σήμερα όλοι οι Αλεξανδρινοί πιστεύουν πως ο τάφος του Μεγαλέξανδρου βρίσκεται στο υπόγειο του τζαμιού Νάμπι Ντανιάλ. 
Εκεί βρίσκεται το κενοτάφιο του προφήτη Δανιήλ. Αλλά η είσοδος ενός εκ των υπόγειων διαδρόμων έχει εμφανώς χτιστεί ώστε να εμποδίζεται η συνέχιση της πορείας των περιέργων.
Το "χτίσιμο" έγινε περίπου πριν δύο αιώνες προκειμένου, όπως ισχυρίζονται οι ντόπιοι, να εμποδιστούν οι φιλόδοξοι τυμβωρύχοι, ακόμα κι αν καταφέρουν να διεισδύσουν στα υπόγεια του τζαμιού που φυλάσσεται μέρα-νύχτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: