Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Να γιατί ο Διόνυσος θα νικήσει το Γιαχβέ!

Τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται το εξής παράδοξο φαινόμενο: ενώ σε διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό πεδίο επικρατεί μεγάλη παρακμή, στο πνευματικό επίπεδο έχουμε πρωτοφανή άνθιση.
Σε όσους έχουν εμβαθύνει την έρευνα, το φαινόμενο δεν προκαλεί εντύπωση.
Την περίοδο αυτή η πολιτική και πνευματική ελίτ της βυζαντινής αριστοκρατίας αναζητά νέα εθνική και πολιτιστική ταυτότητα.
Ο "αυτοκρατορικός ρωμαϊσμός" και ο "χριστιανικός σκοταδισμός" έχουν χρεοκοπήσει.
Γι' αυτό, όλο και περισσότεροι στρέφονται στην κλασσική αρχαιότητα.
Και το όνομα "Έλλην", που παλιότερα αρκούσε να σε στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα, τώρα βρίσκεται συχνά στα χείλη ακόμα και των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας των Παλαιολόγων...
Η Βυζαντινή Αριστοκρατία έχει αντιληφθεί πως για την επιβίωση τη δικιά της και του κράτους της απαιτείται μια διπλή στροφή:
α) Προς τη Δύση, για την εξασφάλιση πολιτικής και στρατιωτικής βοήθειας.
β) Προς την κλασσική ελληνική αρχαιότητα για την απαραίτητη ανανέωση των πνευματικών δυνάμεων.
Αυτοί οι δυο άξονες συγκροτούσαν το πολιτικό πρόγραμμα της παράταξης των "Ενωτικών".
Στο μοναστικό-εκκλησιαστικό στρατόπεδο χτυπάει "κόκκινος συναγερμός".
Τρέμουν και μόνο στην ιδέα της δρομολογούμενης περιθωριοποίησής τους.
Και παραλύουν μπροστά στον κίνδυνο της αναβίωσης του τρισκατάρατου "ελληνορωμαϊσμού".
Γι' αυτό συγκροτούν την αντίπαλη παράταξη των "ανθενωτικών", με βασική πολιτική επιδίωξη την υποταγή στον οθωμανικό παρά στον "παπικό" ζυγό.
Πιστεύουν και ελπίζουν πως η οθωμανική κυριαρχία θα εξασφαλίσει τα προνόμιά τους και θα θάψει οριστικά τη λερναία ύδρα του "ελληνισμού", βυθίζοντας στο πνευματικό σκότος τους ραγιάδες.
Η νίκη των "ανθενωτικών" ήταν προσωρινή.
Το 1832 ιδρύεται "ελληνικό" κράτος και σε λίγα χρόνια καθιερώνεται το "αυτοκέφαλο" και η Εκκλησία ονομάζεται πλέον "ελληνική"!
Και μόνο η λέξη προκαλεί ρίγος στους ιουδαιο-χριστιανούς.
Γι' αυτό και οι Μεταλληνοί και οι Ζήσηδες φαγώνονται να μας αποκαλούν "Ρωμιούς" και λυσσάνε με τη "Ρωμιοσύνη" τους.
Θέλουν να βγάλουν απ' το λεξιλόγιό μας τη λέξη "Έλλην" και "Ελλάδα"!
Όμως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Η σημερινή γενιά των Ελλήνων θα ζήσει τον χωρισμό της Εκκλησίας απ' το Κράτος.
Και κάποια μελλοντική γενιά, όταν οι ιστορικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα ζήσει την επιστροφή σε τούτη τη χώρα του ορθού λόγου και της καθαρής και ελεύθερης σκέψης.
Είμαι σίγουρος πως τελικά ο Διόνυσος θα νικήσει τον Γιαχβέ...

7 σχόλια:

Άθη είπε...

Ε,εμ καλησπέρα...καταρχήν....και...ναί,έχεις δίκιο...η νέα γενιά (η δική μας και των παιδιών που θα έρθουν)ίσως?....θα δούν πολλά και διάφορα...κ α ι αυτό που λες το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος...ε,νομίζω όμως ότι κάποτε α υ τό θα γινόταν,επειδή πλέον η κατάσταση με την εκκλησία και με το κράτος έχει έρθει σε ένα οριακό?μάλλον σημείο...ίσως δ εν μπορεί να συνεχιστεί πλέον ά λλ ο όπως είναι και όπως, ήταν και έως και τώρα...και πρέπει αλλάξει...αυτό βέβαια μπορεί να γίνει με πολύυ σκληρό και άσχημο τρόπο όπως και όλες οι κοσμογονικές που λέμε αλλαγές που έχουν γίνει έως και τώρα....αλλά τι να κάνουμε?αυτά έχει η ιστορία..κάποτε πρέπει να αλλάξει και να συνεχίσει με άλλο τρόπο..και από άλλους δρόμους...πάντως ότι θα δούμε πολλά ε,ναι θα δούμε πολλά με τα ματάκια μας εμείς και η γενιά μας αυτό είναι σίγουρο...χαιρετώ...

Ψονθομφανήχ είπε...

Η αλήθεια είναι πως με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους το 1832 η χριστιανική εκκλησία "τρώει πολύ ξύλο".
Οι παπάδες έχουν να το λένε πόσα χάσανε απ’ την εθνική μας ανεξαρτησία.
Κάποιοι που αναλύουν εις βάθος τη σύγχρονη ιστορία μας διαπιστώνουν πως ο μεγαλύτερος εχθρός της Εκκλησίας είναι το ελληνικό κράτος.
Κι αυτό το ερμηνεύουν ως εξής: οι Έλληνες στην πραγματικότητα ποτέ δεν έγιναν χριστιανοί. Μισούν το σκοταδισμό των ρασοφόρων και κάποια στιγμή θα τους ξαποστείλουν άκλαφτους...

Καλό διονυσιακό τριήμερο παίδες!

Άθη είπε...

Ε,εμ έχεις δίκιο έναν κάποιο 'σκοταδισμό'τον κουβαλάνε οι κληρικοί εκπρώσοποι της εκκλησίας (κι αυ τό πρέπει να πώ)είναι κάτι που πάντα με αη δί αζε μέχρι βλακείας)ε,α υτά τα...κατά καιρούς κυρήγματά τους περί ηθικής..και μπλά...μπλά..μπλά...και μπλιάααχ!...ε, πάντως ίσως να είναι και έτσι ο έλλην είναι από τη φύση του ανυπόταχτος έχουμε πεί..και άρα δ εν μπήκε και δεν θα μπεί πο-τέ στα όποια καλούπια έχουν επειχηρήσει να τον βάλουν κατά καιρούς ακόμη και οι κληρικοί,οι χριστιανοί κλπ,κλπ..κι όποιοι άλλοι τέσπα....καλησπέρες...

Μαρία είπε...

αυτός είναι ο πισινός του Διόνυσου;

Ασυλλόγιστη είπε...

Ασκαρούλη θα πετάξουμε αετό τη Δευτέρα;

Χρόνια σε περιμένω είπε...

αυτός μάς βαριέται μόνο τον διόνυσο σκέφτεται

Ψονθομφανήχ είπε...

κορίτσια, μου φαίνεστε όλες να γλυκοκοιτάτε τον Βάκχο!

Αν σας έβλεπε κανείς ιουδαιο-χριστιανός θα σας έλεγε:
"γυναίκες αιχρές, βακχεύτριες, του διαβόλου θυγατέρες, μάγισσες και αρρενοθηλυμανείς"!